По традиция Галъп интернешънъл болкан публикува профили и динамика на вота, които

...
По традиция Галъп интернешънъл болкан публикува профили и динамика на вота, които
Коментари Харесай

Къде отидоха гласовете на ГЕРБ и БСП от 4 април

По традиция " Галъп интернешънъл болкан ” публикува профили и динамичност на вота, които да дадат още по-дълбок взор върху отминалите избори. Данните показват къде са отишли гласовете на ГЕРБ и Българска социалистическа партия от 4 април, от кое място са пристигнали гласовете за " ИТН " и " Демократична България ", какви са евентуалните аргументи за ниската изборна интензивност.

Къде отидоха гласовете на ГЕРБ от 4 април

ГЕРБ загуби към 200 хиляди гласа по отношение на 4 април. Къде отидоха те? Много сериозна част от гласоподавателите явно на 11 юли не гласува – може би към 150 хиляди. От тези, които са споделили, че на 4-ти април са дали своят вот за ГЕРБ, и гласоподаваха и на 11 юли, 84% повтарят вота си. 5% в този момент са дали своят вот за Има Такъв Народ (или над 30 хиляди души), а 3% за " Демократична България "  (близо 20 хиляди души). Останалите са са разпределени към разнообразни партии.

Откъде пристигнаха гласовете на „ ИТН “

Слави Трифонов добави към 100 хиляди гласа към сметката си от 4 април. 70% от гласовете на Има Такъв Народ в този момент идват от хора, които преповтарят вота си от 4 април, общо 10% идват от негласували или дали своят вот „ Не поддържам никого “ на 4 април (или над 60 хиляди), 6% от гласувалите за Има Такъв Народ през днешния ден, през април са дали своят вот за ГЕРБ-СДС, а 5% – за Българска социалистическа партия.

Къде отидоха гласовете на Българска социалистическа партия

На тези избори Българската социалистическа партия загуби над 100 хиляди гласа спрямо вота през април. Една част не са отишли да гласоподават на 11 юли. От тези, които са дали своят вот на изборите в този момент и настояват, че са дали своят вот за Българска социалистическа партия през април, през юли 84% са преповторили вота. 6% или към 30 хиляди от гласувалите за Българска социалистическа партия преди 2 месеца този път са решили да подадат гласа си за „ ИТН “. Останалите гласове на избралите Българска социалистическа партия на предишните избори са разпръснати към разнообразни обединения, като в случай че изобщо има някакви натрупвания те са най-много към „ Изправи се! Мутри, вън! “ и " Ляв съюз за чиста и свята република ".

Откъде пристигнаха гласовете на „ Демократична България “

Гласовете на 11 юли пристигнаха основно от хора, които и на 4 април са дали своят вот още веднъж за Демократична България (67% от днешния избор за ДБ). Във вота за Демократична България има също сериозен прилив на негласували на 4 април – 8% или над 25 хиляди гласа. 6% от гласоподавателите на Демократична България през днешния ден през април са дали своят вот за ГЕРБ-СДС (близо 20 хиляди души), 5% – за Има Такъв Народ. Останалите гласове идват от други партии без обилни натрупвания за някоя от тях.

Каква беше динамичността на вота денем

В хода на деня – както може да се чака – натежаха гласовете за групировката на Слави Трифонов. Така се „ стопи “ в началото регистрираната преднина за ГЕРБ. Твърдите електорати „ олекнаха “ бързо, което направи основни разбърквания. „ ИТН “ измести Българска социалистическа партия, а Движение за права и свободи отстъпи четвъртото място на „ Демократична България “. Ясно се отличава и динамичността в затваряне на „ ножицата “ сред ГЕРБ-СДС и Има Такъв Народ, а в последна сметка водачеството остава по-скоро символно поради изравнените позиции.

На какво евентуално се дължи ниската интензивност

Прегледът на демографията на вота демонстрира, че този път по-ниско като условен дял, е присъединяване на групи със заплашен обществен статус като млади, незаети и така нататък Това би могло да е косвен индикатор и за по-ниски подвластни вотове. Вероятно роля играе и сезонът, предизвестената управническа настройка или съпротивата против повтаряне на вота.

Таблица 1 – Структура на групи гласоподаватели съгласно вота за листи – сборовете по хоризонтали не дават 100%, тъй като не са показани всички участници.

Таблица 2 – Структура на електоратите на главните листи – сборовете по вертикали дават 100%.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР